Andijvie en aloe vera kunnen niet tegen vorst!

on dinsdag 19 november 2013
Ook deze ochtend weer werk aan de winkel op Land en Boschzigt! Er staan 217 kroppen andijvie op het land, en die moeten eraf. Want er komt nachtvorst.



Dat is even aanpoten, maar met z'n tweeën is het toch in een ochtendje gepiept. Zo'n 18 kisten verse andijvie staan klaar, voor in de pakketten, en voor de winkel. Ik neem wat afvalblad mee voor de konijnen. Die kunnen ook wel wat vers groen gebruiken.

De boerenkool op het land mag rustig blijven staan


Ze zeggen dat het lekkerder wordt door de vorst. Of zou dat een fabel wezen? Want hoe kan dat dan? Komt er meer suiker in als het bevriest? Volgende keer op Warmonderhof even aan Bart vragen!

Van s Graveland naar Bussum fietsen is ook geen straf. de fotoos lukken alleen niet zo goed, Dat mooie, schuin invallende licht wat je alleen maar in november hebt, is zó moeilijk in een plaatje te krijgen.

Dan maar wat paddestoelen


Ja en dan is er nog een klus... wat ook NIET meer uitgesteld kan worden.. Hoewel ik er niet zo'n zin in heb. Alle aloe vera planten moeten worden verpot, en de kleintjes moeten naar binnen. Die kunnen namelijk ook niet goed tegen vorst.

Vele jaren geleden kocht ik bij Intratuin een klein aloe vera plantje. Binnen no time was dat een Grote Jongen... En wat hebben we daar veel lol van gehad. Want die gel die in de bladeren zit, hielp tegen vanalles! Schrale babybilletjes, exceem aan de handjes, zonnebrand, kleine wondjes, blaren, geïrriteerde plekken.

De aloe planten zijn nog steeds belangrijk onderdeel van onze huisapotheek!

Dus ik ga ze bij elkaar zoeken buiten, om die goeie jongens op de vorst voor te bereiden.

de klein- en achterkleinkinderen van de eerste Grote Jongen....

bruine vlekken op het buitenste blad
De bruine plekken komen niet door de kou, maar omdat ze te nat staan. De aarde moet eigenlijk regelmatig helemaal opdrogen. Ja en dat gebeurt dus niet als ze buiten staan..

De bladen die lelijk zijn snij je met een mesje aan de basis af.

Neem een aantal schone potten, en potaarde, liefst vermengd met zand, half/half (bij mij was het alleen maar potaarde)


mijn potten waren niet schoon, dus even in een sopje...
Als je de plant uit de pot haalt, kun je de stek en de oude plant scheiden. Zorg dat beiden een flink wortelstelsel houden. Als je ze niet los krijgt, maak je met het mes bovenin, waar ze aan elkaar vast zitten, een snee. Nu kun je ze hier lostrekken. Beide in een aparte pot planten.

deze is bovenin ingesneden, daarna voorzichtig uit elkaar getrokken
De grootste planten laat ik in hun pot zitten. Ik haal alleen wat jonge stekken weg, waarvan er een aantal een wortel hebben, die kunnen dus worden opgepot. De aarde in de oude pot wat losmaken, en aanvullen met wat schone potaarde. Deze planten komen onder een afdak te staan waar ze kunnen drogen. Met strenge vorst gaan ze in de schuur.


jonkies lossnijden

bruin blad en onkruid verwijderd... ziet er beter uit zo!
De jonge stekken gaan deze winter naar binnen. Om de overgang koud-warm niet te groot te maken, zet ik ze eerst een paar weken in een onverwarmde slaapkamer.


't kin nét!
De bladen die je overhebt niet weggooien! Google maar even wat je allemaal met die gel kunt doen!

Spoel ze schoon, wikkel in folie of een doek, en je kunt ze paar weken in de groentela bewaren. En ingevroren zelfs wel een half jaar. Maar dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd. Misschien dit keer wel es doen. Volgende week ofzo... moet nu nog een blogje typen.....


gezellig naast de wortels! :)

0 reacties: